YIRTTIK MI YOKSA BAŞIMIZ BELADA MI?

YIRTTIK MI YOKSA BAŞIMIZ BELADA MI?

Nadir toprak elementleri ya da değerli metaller 21. yy’ın yeni enerji kaynağı ya da geçen yüzyılda petrol gibi uğruna savaş çıkarılacak yeni doğal kaynaklar. Önemli, çünkü birçok ileri teknolojik aletlerin olmazsa olmazı. Elektronik çip üretimi, işlemciler, elektrikli arabaların batarya üretimi gibi yeni teknolojik aletlerin olmazsa olmazı bu madenler. Adı üzerinde dünyada az bulunduğu için de isimleri nadir toprak elementlerine çıkmış.

 

Lantan, seryum, praseodim, neodimyum, prometyum ve samaryum hafif nadir toprak elementleri olarak kabul edilirken itriyum, evropiyum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, holmiyum, erbium, tulyum, iterbiyum ve lutesyumu ağır nadir toprak elementleri olarak kabul edilmiştir.

 

Nadir toprak elementlerinin özellikle rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlarda kullanımı, bu elementleri yenilenebilir enerji dönüşümünün vazgeçilmez bir unsuru yapıyor. Türkiye, yaklaşık 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezerviyle, Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci rezervine sahip ülkesi konumunda.

 

Nadir toprak elementleri cam ve seramik sanayi, metalürji sanayi, lazer üretimi, mıknatıs üretimi, petrol katalizörü ve ileri teknoloji cihazların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Nadir toprak elementleri günümüzde hibrid arabalarını, elektrikli taşıt araçlarını, rüzgâr türbinlerini, güneş enerjisi panellerini, MR makinelerini ve birçok temiz enerji teknolojisini hayata geçirmektedir. Nadir toprak elementleri birçok yeşil enerji teknolojilerinde gerekli olmalarından dolayı yeşil elementler olarak da bilinmektedir.

 

Lityum bunların başında geliyor. Yeni nesil batarya teknolojisi lityuma dayalı ve dünya üzerinde o kadar az ki, şimdiden uluslararası şirketler kaynakları ele geçirebilmek için birbirlerini yiyor ve devletleri arkalarına alıp yeni kuşatmalar peşindeler.

 

Peki anladık, bu elementler çok önemli de bizi niye alakadar ediyor dediğinizi duyar gibiyim. Bizi alakadar ediyor çünkü, Çin’den sonra dünyada ikinci büyük rezerv Türkiye’de  Eskişehir’de bulundu ve Türkiye bu işte elini çabuk tutup bu elementleri işletmeye almak için NATEN’i (Nadir Toprak Elementleri Başkanlığı) kurdu ve işletmeye alınması için hızlıca harekete geçti.

 

ABD Başkanı Trump, Ukrayna’da bulunan nadir toprak elementlerini ele geçirmek için savaşta sıkışmış olan Ukrayna’ya bütün yardımı askıya aldı. Bütün dünyanın gözü önünde bir kaynağa çökmeye çalışan eşkıya gibi davrandı. Hegemon güçlerin gözleri kararmış bir şekilde bu kaynakları ellerinde bulunduran ülkelere baskı yapıyorlar.

 

ABD Başkanı Trump’un başlattığı ve Çin’e ağır gümrük vergileri getiren ticaret savaşları hamlesinden sonra Çin, misilleme olarak ek gümrük vergileri getirdi ama bizi ilgilendiren bir hamle daha yaptı, Çin’den ABD’ye her türlü Nadir Toprak Elementi ihracatını durdurdu. Ek gümrük vergisi filan getirmedi, resmen satışını yasakladı.

 

İşte bu yasak sonrasında bizim işletmeye almaya başladığımız nadir elementlerin değeri çok daha arttı. Dünyadaki en büyük rakibimiz olan Çin, ihracatı yasakladığı için bizim rezervlerimizin değeri arttı ve artık bu rezervleri üretmek için yabancı firmalar daha hızlı bir şekilde kapımızı çalmaya başlayacak. Çünkü dünyanın nadir element talebi çok yüksek ve en büyük üreticisi, en büyük alıcıya ihracatı yasaklamış durumda.

 

İşte şimdi başlığımızdaki konuya gelebiliriz. Nadir Toprak elementleri bizim için yüksek bir kazanç kapısı olabileceği gibi eğer sahip çıkmaz ve güçlü durmazsak başımızın belası da olabilir.

Toplam Okunma Sayısı : 2627